Logo SSF, Social Sans Frontières
Bienvenue à SSF
  Agrandir la taille des caractères   Réduire la taille des caractères  

2011 tematikája : A generációk közötti szolidaritás


A GENERACIÓK KÖZÖTTI SZOLIDARITÁSA XXI. század hajnalán, a társadalmi berendezkedések a liberális gazdaság fejlődésének nyomása alatt egyre gyorsabban változnak. A vidéki elvándorlások, a migrációk és a háborúk jelentős népességet mozdítanak el s ezzel nagyszámú elszakadást idéznek elő, amely sokaknak szenvedés forrása.
 
Ezzel egyidőben, az orvostudomány fejlődése és az életkörülmények javulása lehetővé teszik az életkor meghosszabbodását. Ebből mindenki részesül, a szociális és az egészségügyi-szociális területen ellátottak is. Ugyanakkor, az időskorral járó függőség ellátása költségekkel jár, amelyet a fiatal generációk egyre nehezebben viselnek, gazdaságilag és lelkileg egyaránt.

A családszerkezet változása (újra házasodás, csonka család...) összezavarja a generációs határokat, felborítja az idősek és a fiatalok helyét...

Egyre inkább elhatárolt korosztályok alakulnak ki : gyermek, kamasz, felnőtt, időskor, aggkor..., egyre mélyülő különbségekkel, amelyek néha szakadékká válnak a generációk között, amelyek értetlenséget vagy akár nyílt konfliktust váltanak ki.

Miként lehet, ezeken a repedéseken túl, biztosítani a generációk közötti értékátadás folytatását és szolidaritást, amelyek emberségünk alapkövei ?

A helyzettől függően alapvető kérdésekkel szembesülhetünk :
  • miként lehet megtartani vagy visszaállítani a generációk közötti köteléket ?
  • miként lehet segíteni azoknak az időseknek, akik, gyakran elszigetelve, szeretnék továbbadni értékeiket, kultúrájukat ?
  • miként lehet felébreszteni a fiatalabbak befogadóképességét, ahogy elfogadják azokat a kulturális értékeket, amelyek lehetővé teszik egy fejlődő társadalom előrehaladását ?
  • miként lehetséges az együttélés ?   

Ismerősek Önnek ezek a kérdések ?
Miként áll a helyzet az Ön országában vagy az Ön intézményében ?

Az Ön tapasztalata is segít hogy együtt gondolkozhassunk erről a témáról az októberi tanulmánynapokon, hogy előkészítsük az ezen tematikájú közeljővőben megrendezendő konferenciát.