Logo SSF, Social Sans Frontières
Bienvenue à SSF
  Agrandir la taille des caractères   Réduire la taille des caractères  

2014 - Inserţia profesională a persoanelor aflate în dificultate

Seminar 2014
« Inserţia profesională a persoanelor aflate în dificultate »


Viaţa societăţilor în care trăim este puternic marcată de valoarea muncii, aceasta evidenţiind participarea efectivă a fiecăruia la ansamblul social, conferind o recunoaştere socială, venituri şi o condiţie personală a realizării de sine.

Dar, criza economică pe care o cunoaştem de câţiva ani a dezvoltat un şomaj de masă în faţa căruia persoanele vulnerabile sunt expuse în mod particular: tinerii, seniorii, persoanele necalificate, femeile singure, imigranţii, persoanele cu handicap etc.

În faţa acestei situaţii, modalităţile de sprijin pentru inserţia profesională – serviciul public pentru ocuparea forţelor de muncă, formarea profesională, sprijinirea sectorului public aflat în dificultate – nu aduc decât răspunsuri parţiale şi de cele mai multe ori nesatisfăcătoare. Accesul la muncă, foarte important pentru promovarea personală şi socială a individului, se prezintă din ce în ce mai mult, pentru unii, ca o luptă pierdută din start, ca un obiectiv îndepărtat şi de neatins.

Care sunt factorii apariţiei acestei situaţii ? Este vorba în primul rând de evoluţia diferitelor sisteme economice europene către o economie liberalizată şi globalizată care privilegiază profitul şi care nu ţine cont prea mult de oameni. Pe de altă parte există o evoluţie a profesiilor, care sunt marcate de o creştere a tehnologizării care exclude persoanele mai puţin calificate. In acest context de puternică concurenţă internaţională, angajatorii nu par pregătiţi să dea o şansă şi celor mai slabi.

Dispozitive de corectare a acestor neajunsuri au fost puse în lucru : locuri de muncă cu ajutor/ rezervate, încurajarea la muncă a persoanelor cu handicap, încurajarea persoanelor aflate departe de posibilitatea unui loc de muncă, iniţiative locale, întreprinderi de economie socială şi solidară – domenii în plină evoluţie, de explorat şi de pus sub semnul întrebării.

Propunem dezvoltarea acestei tematici, examinând şi comparând situaţiile din diversele ţări din reţeaua noastră.
Pentru fiecare dintre ţări, propunem investigarea :
- stării şi evoluţiei şomajului
- caracteristicile segmentelor care au cele mai mari dificultăţi în ce priveşte accesul la muncă
- ajutoarele şi alocaţiile/ indemnizaţiile pentru şomeri
- sistemele, organismele şi dispozitivele de sprijin pentru inserţia profesioanlă
- locurile de muncă rezervate pentru anumite categorii de persoane
- situaţia accesului la muncă pentru persoanele cu handicap
- rolul întreprinderilor în inserţia profesională a persoanelor aflate în dificultate
- iniţiative, inovaţiile pentru inserţia profesională a segmentelor fragilizate
- elemente de analiză, de înţelegere a evoluţiei condiţiilor de acces la muncă a persoanelor aflate în dificultate.

Concret, de-a lungul seminarului SSF din mai 2014, vă propunem fiecărei delegaţii să pregătiţi două comunicări care să trateze chestiuni prezentate mai sus.

Noi sperăm că aceste schimburi se vor putea prelungi şi dezvolta cu pregătirea împreună a unui nou program european (Grundtvig, Leonardo sau altul) care va fi prezentat în februarie 2015 pentru perioada 2015-2017.Europa suntem şi noi

Pentru anul 2014, SSF propune persoanelor beneficiare ale serviciilor şi instituţiilor, cât şi studenţilor la asistenţă socială, să realizeze lucrări artistice având ca temă munca:

„ Munca în viaţa mea, o profesie, un proiect, un loc în lume ...”