Logo SSF, Social Sans Frontières
Bienvenue à SSF
  Agrandir la taille des caractères   Réduire la taille des caractères  

2015 : Procesul izolarii sociale : ce raspunsuri sociale corespund acestor noi forme de vulnerabilitate ?Seminar  – 19 - 23 mai 2015 – Târgu Mures, România

Procesul izolarii sociale : ce raspunsuri sociale corespund acestor
noi forme de vulnerabilitate ?

Puteți găsi de mai jos prezentarile
delegații maghiară, română și franceză


Prezentarea tematice

Criza economica si sociala s-a agravat in ultimii ani in Europa. Aceasta intreneaza noi forme de vulnerabilitate pentru populatiile cele mai fragilizate, si risca prin a se traduce printr-un proces de izolare important, o marginalizare care pune persoana in pericol si mare dificultate. Izolarea atinge in primul rand indivizii si grupurile vulnerabile, indepartandu-i de interactiunile necesare integrarii lor in societate.

Izolarea este cateodata liber cautata de o persoana, pentru motive legitime si pozitive : nevoia de intimitate, dorinta de a lua distanta, de a suprima solicitarile exterioare pentru o mai buna reflectie sau pentru a se resursa. Aceasta izolare dorita este cel mai adesea temporara. In revansa, o izolare impusa si prolungata altereaza relatiile persoanei cu anturajul sau, profund si durabil diminuate.Autorii vorbesc atunce de Izolare sociala. Ei considera ca aceasta se manifesta atunci cand un individ, sau un grup, poseda diferente prea importante cu anturajul sau uman. Dar se poate manifesta – si acest aspect va fi discutat aici- din cauza evolutiei societatii in care traieste.

Dupa un prim recensamant, notam ca in anumite tari :
La Estul Europei, persoanele concernate sunt in primul rand copii, publicul invarsta si persoanele in situatie de handicap, esential datorita absentei adultilor activi care pleaca sa munceasca in strainatate sau in alte regiuni ale tarii. Astfel, dificultatile economice intreneaza probleme umane si sociale importante.
In Europa de Vest, si fara indoiala si in Est, situatiile de izolare concerneaza de exemplu :
persoanele invarsta care primesc din ce in ce mai putin sprijinul familiei, prin indepartarea cauzata de locul de munca sau de diminuarea spatiului locativ ;
adolescentii izolati, care au emigrat singuri, in Franta de exmplu, si care se regasesc fara nici o sustinere;
asistam la o crestere masiva a numarului mamelor care'si cresc singure copii;
persoanele handicapate sunt confruntate cu batranetea, sau decesul ajutoarelor familiale, si se regasesc singure.
Izolarea sociala produce, pe plan personal, suferinta si grave pierderi de reper, iar pe plan social, o agravare a procesului de excludere. Acesta este motivul pentru care cei care-i sunt victime au nevoie de noi forme de protectie. Seminarul nostru se inscrie astfel in prioritatile 2014-2015 a Consiliului European : « Protectia minoritatilor si grupurilor vulnerabile »

Vom cauta, pe parcursul seminarului, sa reperam si sa confruntam aceste situatii in diferite tari europene.
Propunem ca izolarea si marginalizarea anumitor categorii de persoane in mare dificultate, vulnerabile, sa constituie subiectul de comparatie a situatiilor in tarile noastre respective. Vom tenta sa descriem si sa analizam aceste fenomene, punand in evidenta atat raspunsurile traditionale cat si cele noi propuse de actorii sociali, de institutii, de organismele non guvernamentale si de profesionisti, pentru a face fata, cu scopul de a propune o protectie acestor persoane vulnerabile si de a viza crearea unor noi legaturi sociale.

Reflectia noastra se va axa pe chestiunile urmatoare :
In fata acetei noi forme de vulnerabilitate, izolarea sociala, ce raspunsuri incercam sa aducem ?
Ce pozitie luam in fata acestor situatii, pozitia luata poate evolua?
Ce proiecte sunt developate, si de ce actori?
Cum se traduc ele in practicile actiunii sociale?
Politicele sociale publice sunt sesizate de aceste chestiuni?
Sunt ele luate in cont in formatia muncii sociale?


                                    Ianuarie 2015