Logo SSF, Social Sans Frontières
Bienvenue à SSF
  Agrandir la taille des caractères   Réduire la taille des caractères  

2019 : Economie socială și solidaritate durabilă : Experiențe și reflecții internaționale

Seminar 2019

Pécs - 14 - 17 mai 2019


Economie socială și solidaritate durabilă : Experiențe și reflecții internaționale…


GALERIE FOTO (pe scurt)

Program seminarului


Veți găsi mai jos comunicările
Italiană, maghiară, română și franceză


În societatea de azi, utilizarea resurselor se caracterizează din ce în ce mai mult prin orientarea priorităților în funcție de rentabilitate, de randamentul economic. În aceste condiții, oamenii sunt puși în dificultate și proiectele sociale devin volatile și slab finanțabile.
Care sunt căile de construcție pe viitor ? Există alternative care să răspundă lipsei de resurse pentru proiectele sociale ? Cum își vor putea permite instituțiile sociale, aflate în dificultate, să-și continue acțiunile în ciuda finanțării tot mai slabe ? Cum putem face proiectele sociale compatibile cu abordarea dezvoltării durabile ?
Un concept economic alternativ ar putea aduce răspunsuri la aceste situații cruciale pentru acțiunile sociale. De mai mulți ani, s-au dezvoltat diverse abordări care și-au arătat eficacitatea prin alăturarea reușitei economice la proiectele sociale, în serviciul persoanelor în dificultate.
Din această perspectivă, este necesar a lua în considerare, a înțelege și a face diferența între diferitele aspecte ale acestei economii alternative:
    •    economia socială
    •    economia solidară
    •    inserția prin activitate economică
    •    economia socială și solidară
    •    dezvoltarea economică durabilă
Vă propunem să facem schimb legat de cunoștințele, ideile, proiectele și experiențele noastre, care au ajutat la dezvoltarea diferitelor modele economice destinate proiectelor sociale, medico-sociale și sanitare.
Putem deja să inventariem bune practici, soluții concrete care să permită dezvoltarea și promovarea unei economii sociale responsabile ?
Care sunt dimensiunile și care este forma acestei economii capabile de a mobiliza comunitatea pentru a crea profit în favoarea oamenilor și a proiectelor destinate lor ?
Jean-François CARON spunea : « Când trebuie să inventați lumea, trebuie să inovați. Și inovarea este o neascultare care a dat roade ! »

Împărtășiți-ne inovațiile voastre, experiențele, inițiativele cetățenești pentru a face față multiplelor schimbări din societate, și, în particular, nevoilor persoanelor vulnerabile.
Împărtășiți-ne provocările prin care ați trecut, reușitele voastre, speranțele prin intermediul contribuțiilor voastre !

Câteva întrebări
Ce abordări și experiențe de economie socială și solidară (durabilă, incluzivă) există în țara voastră ?
Își găsește locul o economie cooperativă care să permită asocierea (angajarea) persoanelor asistate ?
Cum este înțeles rolul cooperativelor, asociațiilor de într-ajutorare, a structurilor de inserție prin activitate economică, ca și vehicul de dezvoltare locală ?