Logo SSF, Social Sans Frontières
Bienvenue à SSF
  Agrandir la taille des caractères   Réduire la taille des caractères  

A pàrkapcsolati erôszaktól a csalàdon belüli erôszakig

A pàrkapcsolati erôszaktól a csalàdon belüli erôszakig
PROGRAMELÔZETES
EURÓPAI & NEMZETKÖZI KONFERENCIA
Az Európa Tanàcs védnöksége alatt

2010. november 22-23.
A pàrkapcsolati erôszaktól a csalàdon belüli erôszakig
Egy hàrom embert érintô ügy :
« àldozat, bàntalmazó, gyermek-tanu »

a REGAIN szervezésében a SSF tàmogatàsàval


A TELJES PROGRAMELÔZETES LETÖLTÉSE


Ahhoz hogy lehetôség nyíljon az erôszaknak és azon következményeinek a kezelésére, amelyek az érintett személyekre, az àldozatokra, a gyermekekre, azaz az ùn. gyermek-tanukra vagy az erôszaknak kitett gyermekekre, és a bàntalmazókra vonatkoznak, elkerülhetetlennek tûnik szàmunkra, hogy a csalàdi kör minden szereplôje egy sokoldalù és àtfogó ellàtàsban részesüljön. Egy ilyen ellàtàs azért is szükséges, hogy kielégítôbb vàlaszt tudjunk adni a szakemberek felmerülô nehézségeire, amelyekkel a gyakorlatban talàlkoznak. Meg kell értenünk azon pszichológiai és szociológiai mechanizmusokat, amelyek jelen vannak az erôszakos magatartàs-megnyilvànulàsokban, valamint az erôszak kàrtékony hatàsait az érintettekre, hogy jobban tudjunk cselekedni az ellàtàsban, de a visszaesés megelôzésében is.

Ennek a megközelítésnek az elônyei mindennapi gyakorlatunkban is érzôdnek, mert egy valódi « ellàtàsi rendszeren belüli » gyakorlatot alakít ki, amely lehetôvé tesz egy bizonyos folytonossàgot és következetességet az ellàtàsban. A jelenség egészének jobb megértésével az erôszak minden egyes szereplôjét hatékonyabban tudjuk tàmogatni. A hàrom ellàtàsi kört összekötô ùj munkairànyok rajzolódnak ki, ahogy folytatódik a vita a nemek közötti egyenlôség kérdésérôl, ez a kérdésfeltevés még szükséges ùgy a törvény fejlôdése és alkalmazàsa szintjén, mint a beidegzôdések szintjén. 

A 2010. végén megrendezendô konferencia ebbe a perspektívàba illeszkedik be. Elkerülhetetlennek tûnik szàmunkra, hogy egy errôl a témàról szóló konferencia ne illeszkedjen európai és nemzetközi dimenzióba. A megtàrgyalàsra kerülô témakör egyben a francia parlamenti bizottsàg javaslatàval is megegyezik :  « azon nehézségek összekapcsolàsa, amelyekkel a csalàdon belüli erôszak résztvevôi : az àldozat, a gyermek-tanu és a bàntalmazó talàlkoznak ».