Logo SSF, Social Sans Frontières
Bienvenue à SSF
  Agrandir la taille des caractères   Réduire la taille des caractères  

Des violences conjugales aux violences intrafamiliales

DESFĂȘURAREA PROGRAMULUI
COLOCVIU EUROPEAN ȘI INTERNAȚIONAL
Sub înaltul patronaj al Consiliului Europei

Între 22 și 23 noiembrie 2010
De la violența conjugală la violența intrafamilială
O situație cu trei părți implicate:
« victime, agresori, copii martori »

organizat de către Asociația REGAIN în parteneriat cu Asociația Social Sans Frontières

DESCĂRCAȚI  INTEGRAL  PROGRAMUL EVENIMENTULUI 

Nevoia de implicare în oferirea de sprijin specific și global tuturor membrilor familiei prezintă o importanță majoră în combaterea violenței și a consecințelor sale asupra persoanelor implicate, victime, copii- așa zișii martori sau expuși- și autori ai agresiunilor, precum și în venirea mai eficientă în întâmpinarea nevoilor profesioniștilor și a dificultăților cu care aceștia se confruntă. Este necesară înțelegerea mecanismelor psihologice și sociologice care stau la baza comportamentelor agresive și, mai ales, surprinderea efectelor negative ale violenței asupra indivizilor, pentru a putea interveni mai bine, atât la nivelul combaterii violenței, cât și la cel al prevenirii recidivei. 

În momentul de față avantajele unei astfel de abordări sunt resimțite în practica noastră de zi cu zi, creând o reală colaborare « interinstituțională », ceea ce oferă o anumită continuitate și pertinență în oferirea de sprijin. Beneficiind de o mai bună înţelegere a fenomenului la nivel global, putem susține individual mai eficient fiecare dintre actorii implicați în dinamica fenomenului de violență. Noi posibilități de colaborare între cele trei instituții sunt în curs de dezvoltare, pe măsură ce dezbaterea se continuă pe tema egalității de gen, acest aspect necesitând încă o analiză atât la nivelul conceperii și aplicării legislației, cât și la nivelul tradițiilor.

Tocmai în această idee și perspectivă se înscrie și organizarea unui colocviu la finele anului 2010. În fapt, un colocviu pe această tematică este în zilele noastre indispensabil din perspectivă europeană și internațională. Subiectele ce urmează a fi abordate sunt tocmai acelea propuse și de Comisia parlamentară franceză, grupate sub tematica dificultăților cu care se confruntă cei trei actori ai violenței domestice: « victima, copilul martor și autorul actului de violență ».