Logo SSF, Social Sans Frontières
Bienvenue à SSF
  Agrandir la taille des caractères   Réduire la taille des caractères  

Tema anului 2011 : Solidaritate între generații


SOLIDARITATE ÎNTRE GENERAŢII


La început de secol XXI societăţile evoluează din ce în ce mai repede, sub presiunea dezvoltării economiei liberale. Exodul rural, migraţia şi războaiele, fac ca populaţiile să se mute dintr-un loc în altul, fiind provocate astfel multe rupturi şi, în consecinţă, suferinţe pentru numeroşi indivizi.  


În acelaşi timp, progresele în domeniul medicinei şi cele înregistrate la nivelul condiţiilor de trai contribuie la creşterea speranţei de viaţă a membrilor tuturor categoriilor sociale, inclusiv a beneficiarilor de servicii medico-sociale. Totodată, managementul dependenţei cauzate de fenomenul îmbătrânirii implică costuri din ce în ce mai dificil de asumat, atât financiar, cât şi moral, de către generaţiile tinere. 

Modificările la nivelul structurii familiei (familii refăcute, familii monoparentale...) clatină reperele genealogice, subminează statutul celor mai în vârstă şi al tinerilor...

Se remarcă, de asemenea, apariţia unor clase de vârstă din ce în ce mai distincte: copilărie, adolescenţă, vârstă adultă, vârsta a 3-a, ba chiar vârsta a 4-a, între care există distanţări care se adâncesc, până în punctul de a deveni rupturi între generaţii, ducând la dezacorduri sau chiar conflicte deschise.

Cum poate să se asigure, dincolo de aceste distanţări, continuitatea transmiterii şi solidarităţii între generaţii, vectori ai umanităţii noastre ?

În funcţie de diferitele situaţii, ne vom confrunta cu întrebări fundamentale :

  • cum să menţinem sau să refacem legătura între generaţii ?
  • cum să îi sprijinim pe cei mai în vârstă, adesea nebăgaţi în seamă, care doresc să îşi transmită valorile, cultura ?
  • cum să trezim interesul celor mai tineri faţă de primirea valorilor culturale care asigură continuitatea unei societăţi în permanentă schimbare ?
  • cum să vieţuim împreună ?

Aceste întrebări sunt şi ale dumneavoastră ?
Cum se prezintă situaţia în ţara dumneavoastră sau în instituţia dumneavoastră ?

Mărturiile dumneavoastră ne vor permite să reflectăm împreună cu ocazia zilelor de studiu din luna octombrie, care au ca scop  pregătirea colocviului prevăzut pe această temă.